Ars poetica

Célom, hogy a Násznép minden tagja ne egy lakodalom , hanem A lakodalom emlékével gazdagodjanak a Ti egyik legszebb napotokon.

Kérdése van?

elsovofely@gmail.com

06-20/9524-218

Rehák László Első vőfély 1 Rehák László Első vőfély 2 Rehák László Első vőfély 3 Rehák László Első vőfély 4 Rehák László Első vőfély 5 Rehák László Első vőfély 6 Rehák László Első vőfély 7 Rehák László Első vőfély 8 Rehák László Első vőfély 9
Rehák László első vőfély - harmónika

Kattints a play gombra és hallgasd meg a Rehák indulót!
Rehák László első vőfély régi weboldala

Kattints a képre a régi weboldal megtekintéséhez!

A menyasszony- és menyecsketánc között

Menyasszonytánc

A menyasszonytánc pontosan éjfélben kezdődik még a menyasszonyi ruhában. A menyasszony a táncot az első vőféllyel kezdi majd a két násznaggyal folytatja, őket a násznép követi. A szülőknek nincs megszabva, hogy mikor kell táncolniuk. A vőlegény zárja a táncot mivel ő viszi el párját, ahonnan már átöltözve menyecskeruhába térnek vissza. Az újembernek nem kell átöltöznie, de ajánlatos legalább az ingjét lecserélni. Természetesen vannak tájegységek, ahol eltérő szokások élnek de lényegében nem változóak. Tapasztalataim szerint a násznagyok, van mikor a vőlegény előtt táncolnak, de olyan hagyománnyal is találkoztam mikor a vőlegény előtt a vőlegény- majd a menyasszony szülei táncoltak. Az első vőfély és a vőlegény helye a tánc sorrendjében állandó. Vannak tájegységek, ahol a vacsorát követő kis idő elteltével táncolják, de ők is csak éjfél után öltöznek újasszonynak. Menyecsketánc: A menyecsketánc a menyasszonytánctól eltérően éjfél után pár perccel kezdődik és az újasszony járja menyecskeruhában. A tánc sorrendje megegyezik menyasszonytánckor említettekkel. Nem véletlenül beszélek menyasszonyról és újasszonyról, illetve vőlegényről is újemberről felváltva. Ugyanis a házasulandó nőt és férfit éjfélig menyasszonyként, vőlegényként, majd éjfél után újasszonyként, újemberként szólítják. A két tánc közül csak az egyiket tartják meg, mivel lényege a két táncnak ugyan az. A menyasszony vagy az újasszony mindenkinek egy táncot juttat némi ajándékért cserében. Talán ezért is nevezik még ajándéktáncnak. De hallottam már háromtánc, tányértánc, három hites tánc megnevezést is. A háromtánc illetve a három hites tánc a sorrendre utal, ugyanis az első a vőfély, második a két násznagy, harmadik mindenki, akiben még van élet. A tányértánc arra a tányérra utal amiben a pénzt gyűjtik az ifjú párnak. Az edényt az első vőfély, vagy a két násznagy, de előfordul olyan is, hogy a szülők tartják. Eme tánc alkalmával majdnem mindig van a násznép soraiban olyan vendég, aki a menyasszonyt megpróbálja elrabolni. A rablást a vőlegénynek és a násznagyoknak kell megakadályozniuk. Ha nem sikerül büntetést kapnak, amit a rablók és a vőfély találnak ki nekik. Általában tréfás játékok.

Menyecsketánc

A menyecsketánc a menyasszonytánctól eltérően éjfél után pár perccel kezdődik és az újasszony járja menyecskeruhában. A tánc sorrendje megegyezik menyasszonytánckor említettekkel. Nem véletlenül beszélek menyasszonyról és újasszonyról, illetve vőlegényről is újemberről felváltva. Ugyanis a házasulandó nőt és férfit éjfélig menyasszonyként, vőlegényként, majd éjfél után újasszonyként, újemberként szólítják. A két tánc közül csak az egyiket tartják meg, mivel lényege a két táncnak ugyan az. A menyasszony vagy az újasszony mindenkinek egy táncot juttat némi ajándékért cserében. Talán ezért is nevezik még ajándéktáncnak. De hallottam már háromtánc, tányértánc, három hites tánc megnevezést is. A háromtánc illetve a három hites tánc a sorrendre utal, ugyanis az első a vőfély, második a két násznagy, harmadik mindenki, akiben még van élet. A tányértánc arra a tányérra utal amiben a pénzt gyűjtik az ifjú párnak. Az edényt az első vőfély, vagy a két násznagy, de előfordul olyan is, hogy a szülők tartják. Eme tánc alkalmával majdnem mindig van a násznép soraiban olyan vendég, aki a menyasszonyt megpróbálja elrabolni. A rablást a vőlegénynek és a násznagyoknak kell megakadályozniuk. Ha nem sikerül büntetést kapnak, amit a rablók és a vőfély találnak ki nekik. Általában tréfás játékok.