Ars poetica

Célom, hogy a Násznép minden tagja ne egy lakodalom , hanem A lakodalom emlékével gazdagodjanak a Ti egyik legszebb napotokon.

Kérdése van?

elsovofely@gmail.com

06-20/9524-218

Rehák László Első vőfély 1 Rehák László Első vőfély 2 Rehák László Első vőfély 3 Rehák László Első vőfély 4 Rehák László Első vőfély 5 Rehák László Első vőfély 6 Rehák László Első vőfély 7 Rehák László Első vőfély 8 Rehák László Első vőfély 9
Rehák László első vőfély - harmónika

Kattints a play gombra és hallgasd meg a Rehák indulót!
Rehák László első vőfély régi weboldala

Kattints a képre a régi weboldal megtekintéséhez!

Jó tudni

KATOLIKUS ESKÜVŐ

A katolikus keresztény egyházban a házasság szentség. A házasságot egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan és kizárólagos kapcsolatának tekinti, amelyet a menyasszony és a vőlegény egyházi esküje, valamint az egymásnak kiszolgáltatott szentség hozza létre. Egyházjogilag szabad állapotúak köthetnek csak katolikus egyházban házasságot és szükséges, hogy a házasulandók közül legalább az egyik fel a katolikus kereszténységű legyen. Amennyiben a házasulandó pár egyik tagja más vallású úgy az a fél egy nyilatkozatot tesz, hogy születendő gyermekeiket katolikus módon kereszteltetik és nevelik. A bejelentkezéshez a keresztelőlevél és a személyigazolvány szükséges. A polgári házasságkötés nem feltétele a katolikus házasságkötésnek. Tehát a katolikus egyház megköti a házasságot míg a református megáldja az előtte megkötött frigyet. Érdemes 3-6 hónappal házasságkötés előtt jelentkezni az illetékes plébánosnál, mivel arra is gondolni kell, hogy más is szeretne az adott napon a kérdéses templomban házasságot kötni illetve a házasulandóknak jegyes oktatáson kell részt venniük, ahol szó esik házasság szentségéről, az együttélésről, a gyermeknevelésről és az szertartás menetéről. Mindenképpen hasznosak ezek a találkozók, mivel a pap személyesen kell, hogy ismerje a házasulandókat. Itt lehetőség van megismernie az pár múltját, jelenét, és jövőjét is, mivel csak így tudja személyessé tenni a szertartást. A katolikus szertartáson eskütételkor a feszületre teszik a kezüket pap és két tanú előtt nyilatkozzanak, hogy házasok akarnak lenni, hűséget ígérnek egymásnak, a gyűrűt megszentelik és már mint férj és feleség húzzák fel egymás ujjára. A katolikus templomban "csak egyszer" köthet házasságot egy ember, mert a katolikus egyház a házasságot felbonthatatlannak tartja.

REFORMÁTUS ESKÜVŐ

A Református Egyháznál rendkívül fontos, de nem szentség a házasság. Nem a lelkész és nem az egyház köti meg a házasságot, hanem az két felnőtt ember tudatos szeretet-szövetsége. Azért mennek a templomba, hogy e felelősségteljes döntésükre kérjék Isten áldását. Amennyiben a házasulandó pár egyik tagja más vallású fontos, hogy az egyik fél református vallású legyen, s úgy döntsenek, hogy református szertartás szerint kötik össze az életüket. A bejelentkezéshez a keresztelőlevél és a személyigazolvány szükséges. FONTOS, hogy a Érdemes 3-6 hónappal házasságkötés előtt jelentkezni az illetékes plébánosnál, mivel arra is gondolni kell, hogy más is szeretne az adott napon a kérdéses templomban házasságot kötni. Amennyiben meg van keresztelve, illetve konfirmált is a pár, ebben az esetben egy két alkalomból álló jegyes oktatásra kell elmenniük, ahol szó esik a házasság titkairól, az eskü jelentőségéről, a szertartás menetéről és több, praktikus tudnivalóról. A református szertartáson a pár polgári értelemben már mint férj és feleség érkezik a templomba, s kérik házasságukra a Szentháromság Isten áldását. A református esküvői szertartásra ugyanaz a puritánság a jellemző, mint magára a református istentiszteletre.

POLGÁRI SZERTARTÁS

A házassági szándék bejelentése céljából azon polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjét kell felkeresni, amely településen kívánják a házasságot megkötni. A bejelentkezés legkorábban 6 hónappal legkésőbb 30 nappal a tervezett házasságkötés előtt lehetséges, ahol a menyasszonynak és a vőlegénynek személyesen jelen kell lennie. Szükséges mindkét fél részéről egy-egy fényképes személyazonosságot igazoló érvényes okmány (személyigazolvány, jogosítvány, útlevél), lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat. A két tanú személyét a bejelentkezéskor még nem szükséges megadni. Polgári házasságot bárhol lehet kötni. Sem a menyasszony, sem a vőlegény lakóhelyéhez nincs kötve. Fontos viszont, hogy annál az anyakönyvvezetőnél köthető majd a házasság, ahol bejelentettétek a házasságkötési szándékot. Általában 15-30 perc attól függően, hogy nagyvárosban vagy kisebb település anyakönyvvezetőjénél mondjuk ki a boldogító igent.