Ars poetica

Célom, hogy a Násznép minden tagja ne egy lakodalom , hanem A lakodalom emlékével gazdagodjanak a Ti egyik legszebb napotokon.

Kérdése van?

elsovofely@gmail.com

06-20/9524-218

Rehák László Első vőfély 1 Rehák László Első vőfély 2 Rehák László Első vőfély 3 Rehák László Első vőfély 4 Rehák László Első vőfély 5 Rehák László Első vőfély 6 Rehák László Első vőfély 7 Rehák László Első vőfély 8 Rehák László Első vőfély 9
Rehák László első vőfély - harmónika

Kattints a play gombra és hallgasd meg a Rehák indulót!
Rehák László első vőfély régi weboldala

Kattints a képre a régi weboldal megtekintéséhez!

Ki is a Vőfély

Az élet legszebb ajándéka, hogy vőfély lehettem

Vőfély A falusi lakodalomban még ma is az egyik legfontosabb személy az első vőfély. Van ahol erre nincs állandó – hivatásos - személy, hanem a fiatal rokonok közül választják ki. Manapság egyre elterjedtebb a "hivatásos" fő vőfély felkérése, hisz ő képviseli a legtöbbször háttérbe húzódó vőlegényt. A menyasszonynak általában csak akkor van vőfélye, ha két háznál külön-külön de egy időben tartják a lakodalmat. A vőfély fogalomköréből a "Magyar Néprajz" című könyv így fogalmaz: "A vőfély a magyar lakodalom fő szervezője, rendezője, irányítója. Tudja a lakodalom összes menetét, az összes verset nótákat. Rendelkezik a zenével, figyelemmel kíséri, hogy mindenki el legyen látva étellel, itallal. Vezeti a lakodalmas menetet. Ilyen csak néhány akad minden faluban, őket hívják e nagy események lebonyolítására." Az első vőfélynek valóban nagyon sok verset kell ismernie és elmondania. A nagyvőfélynek több megkülönböztető jegye van. Az általam ismert területeken népviseletben járnak a vőfélyek mely területenként eltérő. A mellény bal oldalán a menyasszonytól kapott bokréta díszeleg. Elengedhetetlen a vőfélybot melyre a lakodalom napján a menyasszony köt fel egy szalagot, ezzel kéri fel a botos vőfélyt a lakodalom levezénylésére. Az első vőfélynek feladata a lakodalmi forgatókönyv zökkenőmentes levezénylése. Igazi hivatása a lakodalom minél vidámabb hangulatú lebonyolítása, a kacagtatás, a mulattatás, a résztvevők jó közérzetének biztosítása. Nem azért említettem felváltva botos-, fő-, nagy-, első vőfélyt, hogy összekeverjek akárkit is, hanem azért, hogy érzékeltessem, egy és ugyanazon személyről, a lakodalom irányítójáról beszélek. Kisvőfélyek azok a fiúk akik a koszorúslányokat kísérik.